Monday, January 4, 2010

MAsinnya peluh Dan Kokonya SElut

Hujung minggu lepas aku mengikuti kelab ini mendaki Gunung Bunga Buah, Genting Highland

Walaupun berat badan ni tak ada la nak megah sangat tapi menakluki gunung tu dah kira satu accomplishment pada aku..

KEPADA YANG INGIN MuLAKAN PENGALAMAN HEBAT DENGAN MENDAKI sebab rasa diri bosan atau simply nak tambah sesuatu yang baru dalam hidup korang...dan berat korang ala2 aku,
ini ada sikit sebanyak tips dari aku yang humble tapi success!!( berlagak semacam)

1. CAkap dekat semua orang yang ko newbie..orang baru nak belajar mendaki.Tolong la jangan malu coz mereka inilah yang jaga ko nanti ( thanks to Khalel,Syuib,FAna,Kaynis,YAye dan yang lain). aku,selang 15 minit aku jerit kat diorang " aku orang baru wei~!, hehe"

2. Setiap kali ko semput, set a target tinggi skit then when u reach tempat tu, rehat kejap ( simply take deep breath). JAngan malu tok minta orang yang guide korang tu tok take 5 dan minum air. Itupun kalau korang buat yang no.1 seperti diatas..tiada siapa yang expect tinggi2 daripada ko

3.Spirit kena tinggi.Setiap orang mempunyai cara berbeza untuk teruskan pendakian dan aku, aku selalu ucapkan dalam hati " Allah yang bagi kuat". Aku tak tahu kenapa tetapi dat quote membuatkan aku rasa no matter how freshie U are, tuhan yang bagi berjaya semua benda.Kira aku ada chance la and so will U :)

4.Always sayang pokok.TAk kira la jenis balak ke, hutan belantara atau hujan tropika..ko peluk,pegang,cium ke apa..suka hati ko la. yang penting ko tak jatuh
( kalau tak memalukan, sakit weih~ aku da lebam2 nih)..yang duri2 tu jangan la buat bengap nak peluk2 jugak. Sat lagi jadik macam tangan aku, pedih semAcam masa basuh berak.Anyway, u can always wear gloves.Espeacially kalu trekking at night. Cerita sal trekking at nite, jangan lupa bawa abteri tok isi tenaga torchlight atau headlight ko..naya nanti meraba.

5.Seek for basic knowledge such as what the sign represent. aku da terkena dah..orang masuk kanan aku jalan straight. TAk reti baca signal 'basic' dalam hutan.Nasib baik keluar ke bandar,dapat lagi korang baca post aku..hiks

6. YAng ni penting kalu korang trip dengan ARC (Adventure and Recreation Club). BAwa baju yang bersih. Lepas mendaki ada dalam 10 kali diorang soal ak nak mandi ke tak. Diorng akan lepak2 dan makan2 kat mamak.Nanti end ups ko sorang je seluar+kasut berselut dan ketiak masam.Diorang pun tak ada la wangi sangat..ahaks

7.Makan sebelum mendaki untuk tenaga. Dont trust the spegetti kat atas puncak.Lama dan NOsy untuk disiapkan.By the time it's ready ko da jatuh sakit. i.e, gastrik

8. bawa slipper. dont trust ur wet shoes..sejuk kat atas sana...

tu je la stakat ni.I had so much fun dan aku harap korang pun berpeluang mengalami yang sama :)Nanti kite pegi air terjun pulok deh~!



berminat layari la website ni http://www.arciium.com/ , bukan UIA pn blh join..hehe

1 comment:

haJar said...

yang ko xbwk bj bersih, stokin bersih, n slipa tu apsal?aku rilek je je kat atas tu.hehe :D

btw,kat genting highland la weh.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails