Sunday, December 27, 2009

What Matter most

Tanggal 24hb December 2009
pukul 9 malam..
Kami semua kawad mewakili Marhallah Sumayyah


kami pakai bunga besar warna warni,
baju melayu hitam,
kain sarong disempang segak..
kami malu tapi kami suka







Nasib dan gala tidak hadir pada malam itu dan Kami kalah..

Inilah waktunya kata2 hikmah seperti ini terasa amat bermakna,kan semua?!

Winning is not important but the EFFORT is

plus, not only we had Mucho-mucho of fun.. i also found another 'aida' in the team.


The Jr. Aida

The difference is..aku rasa aidayati che ya punya kawan2 yang lebih sporting, tidak terlalu sinical dan menerima aidayati seadanya. Maaf another 'aida'. Aku menang kali ini..hehe

Sambal Tumis punya namanya

aha..lap ayaq liur korang..




mempersembahkan Sambal Tumis mak aku yang berhantu..
sekali makan, sampai mati teringat..kecuali ko ada dalam senarai kes Alzheimer..
lain story yea..

Disaat menyuap nasi panas dengan kepulan asap digaul dengan sambal Cikgu Siti, otak aku melahirkan idea bernas. Aku tambah nasik. aku yakin aku akan berjaya. Wahahaha.aku gelak cam setan dan mata yang bersinar2.'ngap' semulut lagi nasik.best!

aku nak komersialkan ia menjadi seperti ini!!



Lalu ku tanya Cikgu Siti

Aku : ma..kita nok bagi nama apa sambal kita?

i was expecting for 'Sambal Mak Siti' or 'Sambal klate' or 'Serupo Hok Dumoh' dan sebagainya.

mak aku : Sambal Tumis..

haih..aku gelak dengan kakak..buka bungkusan sambal tadi dan makan dengan ayam..ma..ma.

Wednesday, December 9, 2009

i used to be love drunk, now im hangover

Saturday, November 28, 2009

Daddy's..daddy's cool~

Maap semua..dua tiga post akan datang, mungkin bekisar besarnya berkenaan keluarga aku..bukan kolej seperti kebiasaannya

Iyolah..sokarang ni cuti semester dan tengah kat kampung..mesti terpengaruh jugak I kan?kan?kan?

Cerita HIndustan dengan keluarga aku dah macam kawan lama dan karib keluarga ..kami semua ni aku kira menyahut seruan kerajaan untuk lebih 1Malaysia. korang teka je mana2 scene atau perkataan Hindi daripada filem2 Shah Rukh Khan seperti Kuch Kuch Hota Hai ke, Dilwale Dulhania Le Jayengge, Yes Boss dan sebagainya. Kombang lobang hidung Gonvinda melihatkan resultnya.9.9999/10

Sanggam, Bobby tu dah jadi makanan dating ma dan abah aku dah zaman cintan cintun dulu (selain aktiviti surat menyurat surat tidak rasmi)

Abah memang jarang tolak hindustan zaman dulu2. Tapi semenjak ada ramai pelakon baru ni, abah dah kira tawar sikit tonton Hindustan. Aku ingatkan memang resam orang tua2. Mahu lebihkan hal2 agama daripada hal duniawi dan lara ni..menari-nari,tukar baju paling kurang 6 kali,rapat2 kongsi nafas, bergaduh dan sebagainya. Takut amalnya terbengkalai gamaknya. Tanggapan aku hanya itu. Until..

petang tadi Panggung Sabtu di hari raya qorban.

abah aku bergegas laju ke menuju ke ruang tamu rumah dari dapur. Dia berhenti sat tengok scene hero dengan hheroin bertentang mata dalam black out. Tak duduk pun, dia blah sambil mulut 'jebeh'.

Abah : tok best lah crito nih

aku: bakpo (kenapa) bah?

Abah :Hero lagi lawa daripada Heroin. Heroin tok comel.

kesian Industri Hindustan kalu bergantung pada rupa bah. KAjol dan MAdhuri Dixit keno cucuk botox banyak2 so dat dia tak tua..that's a real heroin should to survive the industry. at least, through abah's eye..hehe

notakaki: mak lawa= anak cantik..lalalala~

Thursday, November 26, 2009

malas dan umah kita

Habis makan malam, aku dan kakak angkut pinggan mangkuk ke dalam rumah.

Hati aku memang malas habis( mak tak kasi guna 'gila') nak basuh pinggan mangkuk.

Memang licin, memang senang, memang sekejap je siap kalau buat dengan tekun.

Tapi aku malas sangat.

aku: Ma, adik malas nok kemas.

Ma : Tak po ( tak apa), rumoh kito.

aku : Tapi esok rayo haji.

Ma
: Tak po, rumoh kito je :).

aku: ok

How can you not love this woman.THis beautiful lady,my friend,Is my mucho2 lover yang paling cool in the world. A daughter's dream ( most of the time la~, ada jugak time2 dia bebel)



ps: jangan tanya pasal akak aku . Dia dah awal2 cabut, main tenet. Hampeh~

Saturday, November 21, 2009

bersalin dan single

When you are still single, ur future might be only at getting boyfriend.Or, paling tinggi it concerns mostly on marriage and husband. Further, kids.

Tapi, last week, Manal buka satu blog seorang lady menceritakan detik-detik cemas beliau during birth delivery. Satu perkataan je yang mampu aku keluarkan. Tough Si*t.

Sukar aku nak bercerita betapa ngerinya apa yang aku baca.Tang bab air ketuban,berak,teran dan sebagainya.Tolak tepi kenyataan beliau how beautuful it is bile dah tengok her baby.Not mine pun. Takut!! tak tau la sebab that lady is so damn good in her writing atau dia buat2 cerita tok takutkan gadis naif dan suci macam aku ke apa tapi mulut aku nganga dowh masa baca tu. Telan air liur pon bunyik. Gulp.

Malas aih nak pikir hal kawin ke hapa dah.

Tabik hormat kepada Ma, kakak aku dan golongan ibu-ibu lain ( yang choose to produce, give birth and keep the baby only. JAngan main2, kalau ko baca surat khabar, tahu la~ NAuzubillah)

Saturday, November 14, 2009

Tarikh keramat dan planning Sakti gua








aku benci!benci! benci! exam..
ak kira la final ke, midterm ke,suka-suka ke..exam pasal binatang ke,kediaman ke,aku tak suka!

tapi 18hb dan 19hb kami nak keluar shopping-shopping
nak karaoke juga mengikut plan asal.
Aku dan JAja dan listkan lagu-lagu bertuah yang bakal didendangkan oleh aku yang berbakat ni..
orang lain boleh tolak tepi.Yeala,yang berbakat tu aku,bukan diorang.
kira make room for the talented person je la..

lepas tu aku nak ajak diorang piknik kat KLCC,
ala,tempat yang air dia pancut-pancut tu..
kalau ada fulus lebey, tengok wayang

ape-ape crita pun jadi. BEli cermin mata hitam yang cool macam MAnal punya,
dan tengok Shah Rukh Khan dalam Kuch-Kuch HOta HAi

PAstu, aku balik Kedah dan main-main selama 3 hari dengan kakak aku
MAin make-up2, baring2, korek2 rahsia dan kutuk2 reality show
PAstu aku nak suruh dia belanja makan ayam tandoori.
Seperti biasa, dia kena belanja aku beli lipstik..

Then, bila balik Kelantan, ada MA dan Abah. The best person in the world as long as ko tak pemalas buat kerja rumah..

Tapi 17hb ni aku ada exam..

sapa cipta exam yang menyusahkan golongan2 macam aku ni?
what about free thinking and happiness?
korang pandai, korang tak paham.Tak sejiwa dengan aku.Rambut je sama hitam kalau korang tak dye atau bleach.

aku nak pindah Europe dimana exam oriented tak diamalkan disana.Sebab tu gay boleh survive.Untung2 boleh tengok orang marathon in naked :D..pengalaman aku maksudkan.
tapi, ssebelum tu,survive ke aku dalam exam kali ni?

benci!!aku benci!benci! benci exam...

p/s: laparnya aku..menyesal tak lunch tadi.Lunch kang mengantuk pulak

Merely egoistic

A friend of mine told me direct into my face

"You always want people to hear you but you never wanted to listen"

This statement comes out from her precious mouth because as she told me to stop swearing and many else, I laughed and made faces. I'm not mad and far from thinking that she's being ridiculous.

However, I have something to say on the behalf of myself and many others that are alike.

Please don't think that I am such a close minded that I cannot accept critics and comments. I value those much more than I did in accepting praises (which rarely happens: D). I admit that some of the things you said are total truth and I do need to change. But it is still awkward to just say yes on whatever people said about your bad habit or something like this:

"You are right. I am going to change. What I did was bad" or something like that aloud. Deep inside me agree with you and God knows how my brain work hard on figuring just how I'm gonna change the ugly me. And succeed.

I need my time to absorb and make changes. Stop judging me. Everybody got their own opinion and ways of handling critics and comments. Just don't. Call me an egoistic or whatsoever. Give me some time to change and when i do it my way, please don't do "thank God" attitude. It kills even for a clown.

I love our friendship but this particular thing keeps bothering me. I should have just said it to you. I mean, I'm sure you can handle this matter as well as how you handle other things come by.

But I am a coward ass. God bless us both.

Tuesday, November 3, 2009

urat dia sakit, sendi tak sihat

pagi semalam..buat kali pertama dalam lebih dua bulan, aku start jogging balik.kojap ajo, dalam 20 minits. The reason is, kami mahu makan pizza buat dinner, this is for guilty purpose ( 1.makan fast food 2.makan lewat malam 3.sbb sgt bnyk ) yeah! that's the trick, bebeh.

petangnya,aku main basketball setelah lebih 2,3, bulan jugak tak sentuh bola. Gila lazy bum aku ni tapi aku tak ley resist la main-main basketball. Hilang touch aku camne? nanges Micheal Jordan, tak ada seteru..tak jadi Afdlin Shauki nak buat filem Slam Dunk Malaysia, title Selam Dank Kampungku Kampungmu Jua

balik main bola, aku angkut dua baldi baju (ehem.. >.< ) kotor, amik sabun basuh Trojan roomate aku, p toilet tempat basuh baju, amik berus tah sapa-sapa tah..ketatkan kain,pasang lampu toilet,then sental!!
Aku pon tak paham kenapa aku kumpul those baju sampai nak masuk dua baldi.KAlu wangi takpa jugak,. Sakit gila pinggang aku. Teringat scene basuh baju di Kampung Pening Lalat from cerita Ahmad Albab..Apasal aku tak seceria diorang?boleh nyanyi-nyanyi lagi.mitos!tipu!dusta semua..camera trick kan?!

anyway, pagi ni aku bangun dengan badan yang sangat sakit-sakit sendi.Subuh aku pon ketar-ketar (bukan sebab mengantuk!)..nak duduk kat kerusi tok post entry pon amik masa dalam 10 minit.

aktiviti yang mana satukah antara yang diatas menyumbang kepada sakit-sakit sendi dan urat aku yang memang kita tahu sihat dan kental ini?


ps:Alhamdulillah ada sendi-sendi dan orat-orat lagi untuk disakitkan.The bright side,bebeh.

Ini lah yang berlaku kalu tak dak cerita tapi mau cerita jugak.Amik kau cerita sendi dan orat Cik Siti

Saturday, October 24, 2009

nak,tak dapat & lembab

aku memang banyak nak blogging..
pasal budget 2010, pasal open house,pasal kawan,pasal class yang macam nak hampeh, pasal boys *grin*, pasal manal,jaja,n hally,pasal ayam,itik,Al-Hadi Harun ,pasal kuda,kampung,berat badan,impian,pasal hutang,gigi,final exam,assignment,Convest 2009 dan sebagainya..

tapi aku nak exam kurang dari seminggu dah, next week ada 4 presentation dan aku memang tak ley feel mengarang dalam kekalutan dan terburu-buru. Kurang 'umph' skit karangan aku nanti. Yang sbrnya,aku memang lembab menaip,blogging n posting entries adalah sesuatu yang makan masa bagi aku.

kalau ada diantara kamu pembaca gitau dalam hati mahupun ngumpat ngan kawan berbunyi seperti:

1. i dont giv a damn

2. karangan ko sebelum ni pon tak 'umph'

3.eleh,cam ko sorang sibuk..tu pun nak gitau ke?

4.atau apa2 sewaktu dengannya...

Go to not-heaven to u too, ni blog aku, aku punya suka la.. oh ya, aku nak cite pasal orang emo jugak bila free..byyee~~

Monday, October 12, 2009

a half way road

Entering adventure Club but only few times went climbing rock( i mean VERY few times)and hardly jungle trekking,

Signing in for Theater Club but never had chance be on stage or even

Get the chance to know 'MR.Maybe-Right' , already got be a friend but never step further.

BE in Silat Cekak Hanafi, learn quite a step and trick in martial art and then stop because have no time.

If i love all of these things so much, what backing me off? Am i the 'stop-in-the-middle-and never-finish-anything-thus-never-succeed anything in life' and 'easy-comes-easy-gone'type?

oh,boy..

Thursday, October 1, 2009

message kakak dalam kelas

kakak aku yang nombor 4 berdEGREEkan Accounting tapi berMASTERkan TESL..

semenjak balik daripada cuti raya, aku dapati pembelajaran subjek akaunting semakin menyeksakan dan perit sungguh (dan ko sekarang bukan study tapi blogging,tak sedar diri!)..sampai satu tahap,aku rasa nak nangis je dalam kelas tu..tapi aku tahan..kang jadi haru pulak lencun masa lecturer tengah mengajar.

dalam tahan sebak dan menerima informasi yang aku memang tak leh nak digest,aku message kakak aku( sila jangan tiru,dis is a bad doing!)

" Accounting is so hard!! this is the point where i regret every decisions and steps i made :( ". Sent.

Selang 15 minit..masuk massege dalam inbox.Read.

"Accounting is pure bore. Boring!"
sambil lecturer masih bebel didepan,hati aku menjadi saru(hopeless feeling)dan menjerit kuat and wonder what happened to

"its ok adik..u can do it!! i believe in u!! gambate!!.."

or something like that?..but still, it bring laugh at the end and dry the tears..*grin*..

at least we agree on one thing..BORING!!

Wednesday, September 30, 2009

berbudaya sukan jadikanllah amalan.

Berakhirnya bulan 11 ni, genap la setahun setengah aku mengahayun kudrat aku memukul bola kecil yang mempunyai kebolehan melantun tahap tinggi. Korang tengok la sendrik gambar tu,untuk maklumat lanjut,layarlah internet sendiri..kalau aku terangkan jugak,kang cakap aku merendah-rendahkan pengetahuan am sukan korang..



Nampak macam tandas,tapi bukan..Ini adalah squash court.

Ini adalah pemandangan jika semua lampu dibuka( tujuan penggambaran sahaja),selalunya suram je..kalau nak jimat tu,boleh sangat( adibah nor speaking).
.DAh lebih sebulan aku tak main squash ni.Bukan aku handal atau minat sangat tapi itu aja mainan aku memandangkan sekarang musim hujan-petang kat Gombak. Kalau pergi jogging dalam hujan dan basah lencun karang karang jadi cite Kuch-kuch Hota Hai pulak. Tapi tak best pon,percayalah..aku pernah naik motor dalm hujan. Sakit gile kena tujah dengan air hujan yang nak besar gedabak..tajam2 dan laju menikam mata dan pipi gebu aku..ciss..

Anyway,semalam aku jejak lagi kaki ke sana. Macam biasa, aku kena belanjakan RM2 untuk sewa reket kalau aku nak main.


Reket dah disewa, tapi ada satu aja lagi problem. Court semua penuh.So, aku kena tunggu gilian like a decent people always do.kat bilik nombor 4 bunyi Pap!pap! sangat kuat jadi aku jenguk ke sana smantara menunggu bilik kosong

Oh My God..beliau sangat handal.Pakaian dia dah memang macam Datuk Nicole Ann David celup,dengan earphone ditelinga dan headband melengkapkan penampilan dia.Kat dalam beg squash dia,terkeluar 2 reket squash bekualiti tinggi.Tu cerita pasal appearance aja, tak cite hal pukulan lagi.

swoshh!swish!biung!buing!.macam2 bunyi la..lama aku disitu menunggu peluang nak main dan aku sedar hal begini bukan kat bilik no 4 je tetapi kat semua bilik.

Dalam setengah jam aku asyik tengok orang main dan otak aku masih berjalan,aku tiba pada fakta dan reality yang menyakitkan bahawa:

1. Kalau dah lebih setahun setengah main walaupun secara rawak,normal people would probably dah boleh galak memukul2 bola melantun dengan baik..walaupun macam tak berstrategy tetapi masih kemas dan bermaruah.Kes aku pulak, semakin mahir menangkap bola yang bergolek di lantai.Aku dapati,kalau bola tu bergolek laju sangat,ko boleh tahan dengan reket je.Jadi tak payah lari laju2 kejar bola.

2. Selalunya,kalau kau main squash, akan terhasil bunyi ‘Pap!’,’Pap!’ tanda bola kuat bertemu dengan dinding bilik. Kalau yang hebat tu,macam berbeat pulak bunyinya.Kat bilik aku, bunyi yang dihasilkan ialah ‘Dum!’,’dum!’ bunyi orang kejar bola,dan (pause) untuk kutip bola.Bunyi ‘pap!’ slow sahaja sebab pukulan tak kemas. Kadang2 kita dengar bunyi ‘BUMMM!!’ yang kuat macam bunyi orang jatuh ataupun teriakan ‘AARRGG!!’.



aku rasa hasrat pembelian reket squash boleh hold lagi dan reket ini masih berjasa

Friday, September 25, 2009

Lagu ini aku tujukan to Che Yah,Queen of Gelek who the heart always young and...young :)

Penasaran
oleh: Emillia Contessa


video

Kalau belum bisa aku mendapatkan
Oh pria tampan yang jadi rebutan
Sungguh mati aku jadi penasaran
Sampai mati pun akan ku perjuangkan

Memang dia yang paling tampan
Di antara pria yang ada

Aku pun tak merasa heran
Kalau dia yang menjadi rebutan
Memang dia yang paling tampan
Di antara pria yang ada
Semua gadis gila padanya

Semua gadis berlumba-lumba
Untuk mendapat kasih sayangnya
Bermacam-macam cara pun dilakukan
Tiada ubahnya seperti perlumbaan

P/S: Thank Ayah Zie for the precious evidence..lol

RAYA

1.One thing about raya is dat sebanyak mana ko makan ,sekerap tu la jugak ko berak..
worse kes scenario, kakak aku..kene cirit-birit..hilang 2 kilo,chiss..
salah ke aku dengki?
Julap!mana..julap?
______________________

2.Tahun ni banyak sungguh kenduri makan2..kenduri kahwin.Keluarga aku pon sama lar.menu yang sepatutnya lemang dan rendang bertukar kepada gulai daging+ayam pedas+acar timunn+ayaq sirap selasih.
Kalau dah sedara yang kenduri,harus diorang kasi bekal sikit..

Tuan Rumah
: kak ti(mak aku), tunggu sekejap..saya bungkus gulai ngan ayam

Kak ti : tak payah laaa..(mengikut tuan rumah dari belakang ke dapur sambil tangan sempat menyambar buah timun cina atas meja,sungguh aku tak nampak riak menolak)

Kenapa tak boleh je cakap, "ok!" ?
_________________

3.Tahun ni, cam biasa Tok Yah pulang ke Kelantan Dari Ipoh bersama rombongan cik kiahnya yang suka menyakat.watak: mat(kezen no 4),abg u-yie(abang sulung mat),seisi keluarga

Abang u-yie: ouh..adik Aida(aku) serius nampak kurus la..(pause)..tang telinga!!

separuh seisi keluarga: hahahahhaha!!(yang ada uruan sendiri,pasang telinga saja..senyum)

Aku
: tak baik la,puji-puji, then tarik balik *grin*

Mat: tak baik puji separuh2..(pause)..dua belah telinga!! (dengan posing peace lagi)

seisi keluarga:hahahahha!!
Aku: (T____________ T')
__________________

4.Reunion Raya Sester..

time ni ada kawan aku kat belakang,kira macam kerusi dia kat belakang kerusi aku la..aku tengah cakap dengan Faris..beliau berdiri kat depan aku.SSyok kemain dia kutuk aku,kawan aku yang kat belakang turut menyampuk.Aku naik hangin badan,sharp gile aku berpaling ke belakang sambil menjerit "DIAM!!" dan waktu itu juga hingus aku keluar melayang dari lobang hidung,180 darjah pusingan tu...landing tepat kat handbag kawan aku yang kat belakang aku tu...malu siottt!!!



yang pakai spek belakang aku tu mangsa hingus..padan muka..AKU!! wawa..malu..

_______________________

P/S: Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin..

Saturday, September 12, 2009

HotStuFFs

hard to find,
harder to keep,
impossible to have.


cari yang beriman sudey~
*as if beriman tu boleh dapat macam beli kueh kat bazar Ramadhan jew*
This how da*n my brain is..
aku balik rumah dengan laptop dan bilik di UIA, suisnya ada adapter.

Monday, September 7, 2009

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

" Sesungguhnya seseorang itu akan bercakap-cakap dengan kata-kata yang diredhai Allah, dan dia tidak menyangka kata-katanya akan menyampaikannya ke satu tingkat tertentu, maka dicatatkan oleh Allah, dan dia tidak menyangka kata-katanya itu akan menyampaikannyake suatu tingkat tertentu, maka dicatatkan oleh Allah kata-kata itu mendapat keredaan-Nya hingga ke hari kiamat.

"Dan seseorang lain akan bercakap-cakap dengan kata-kata yang dimurkai Allah, dan dia tidak menyangka kata-katanya akan menyampaikannya ke satu tingkat tertentu, maka dicatatkan oleh Allah, dan dia tidak menyangka kata-katanya itu akan menyampaikannyake suatu tingkat tertentu, maka dicatatkan oleh Allah dengan kata-kata itu kemurkaan-Nya ke atas orang itu hingga ke hari kiamat.

(Hadis riwayat Ibnu Majah dan Tarmizi)

Besar harapan aku supaya aku,keluarga,rakan dan Muslim seratanya menjadi antara yang tergolong di dalam kelompok pertama dan dijauhkan daripada kelompok kedua. Almaklumlah,dah memang suka bercakap.Walaupun merapu, cukup-cukuplah swearing tu, Siti Aidayati Binti Che Ya.

Notakaki
: geng2 aku yang girls tu, jangan hanya kerana aku tak gitau nama, korang terkecuali..sebanyak mana aku sayang korang la, aku tanak korang masuk group no.2 tu. Nak minta korang kurang bercakap, macam suruh Ross Geller benci dinasour. Mustahil!..so, kita cakap banyak tapi yang baik2 je.ok tak?

kalu aku swearing jugak, korang tampar je aku dengan kelajuan roket,then blah dengan selamba.Aku faham..

Sunday, September 6, 2009

baju dah masam tak berjemur

Tak tahu aku nak simpulkan diri aku ini sebagai dingin teknologi atau jakun internet atau sangat tak polular. Sehari-hari aku buka Facebook, Blog( selalunya tak ada post baru pun nak post,jarang blogwalking)dan buka email.Within 30min to 1hour, aku dah selesai.Zaman2 awal masuk dulu, semua benda aku teroka.Sekarang aku dah mula hilang interest kat internet.MAcamana aku boleh ngadap sampai 6-8 jam dulu2? Tak la misteri sangat.

Kendian aku masuk youtube, buka Nighiga dan Smosh dan onemanga(yakitate japan!). Aku masih boleh duduk kat meja mengadap laptop sampai laptop muak mengadap aku. Now i know the reason behind baju tak berjemur dan Cikgu Siti balik dari Kota Bharu dengan perasaan macam nak naik hantu.

Ayat hot beliau, " buat la macam ni, esok2 suami ketuk kepala dengan periuk"

tergamak suami aku?

notakaki: esok2, siap la anak pompuan aku, akan aku ulang balik ayat mak aku tu kat dia sampai berdarah telinga.memang tu line nenek aku kat mak aku mase dia bujang2 dulu..

believe me y'all..here IF MOVIES WERE REAL..LOL

video

and..

video

Saturday, August 29, 2009

Pinball, Makan dan B*rak.

Tok Yah sedang bermain pinBall di laptopnya.
Cucu Syahman di riba beliau, passionate tentang game itu. 99% jiwanya kuat mengatakan dia lebih handal daripada Tok Yah.Dia umur 6 tahun.

syahman: kanan..kanan! kanan! kiri!!kiri!!

Tok Yah terkial2 kial antara konsentrasi dan Cucu.

Syahman
: Kanan!! Kanan la..awak tak pandai main!!kanan2!!

Tok Yah: kanan belah mana (saja menguji si teruja kerdil itu)

Syahman:( mata tepat di screen,tanpa memandang Tok Yah) Mana-mana awak suka la!!

definasi Cik Da: mana-mana awak suka nak guna mana satu untuk makan atau basuh berak.maafkan bahasa saya.Im a very bad person.

esok2, aku ajar dia buat gaya makan nasi untuk tahu belah kanan.Macam yang makciknya practik sekarang..u r not alone, baby boy

La Tahzan, deary

It breaks my heart to see her, and knowing her at this kind of situation and problem. Ya Allah, tolonglah bagi yang terbaik buatnya dan bahagiakanlah dia. She deserves so much better of life rather than just bitter. Amin.

Magicnya Make-up

Hari minggu ni, bersempena cuti Hari Kemerdekaan, aku lawat kawan aku kat UiTM s.Alam. BUkan apa, dah lama tak bertemu muka. Seingat aku, kali terakhir aku jejak kaki ke kampus diorang pada tahun lepas, juga pada bulan Ramadhan. Kalau tak aku yang gerakkan badan,kiri dan kanan, ikot irama peratau ke tempat diorang, gamaknya terputus gitu je la persahabatannya.Kiranya, akulah Hero dalam enrty hari ini.
( disebabkan reunion buka puasa yang tak jadi tu)

Apa yang aku nampak pada situasi pertukaran atau penghijrahan aku ke UiTM sebentar cuma ini ialah sebagaimana seorang peniaga melihat market baru, aku melihat market teruna yang baru daripada market teruna UIA yang aku agak2 dah ramai yang status 'married' ataupun'its complicated'.Like h**l.

PeRjalanan ke sana aku redah dengan penuh semangat persahabatan dan kesukanan.Perut dan otak dah lama protest perjalan aku ni, Jiwa je yang kental.Aku naik lrt dari stesen Putra ke KL Central, aku tukat naik KTM ke S. Alam, aku tunggu dan naik bas T529 ke syeksen 2,sampai,aku naik bas t603 untuk masuk Uitm,berhenti kat stesen bas mawar,MAsuk kolej mawar, pegi blok 2b, naik tingkat 3,pegi bilik no 15, amik kunci, masuk bilik 16.Tamat.

PETANGNYA

Kawan aku ajak pegi bazar kat seksyen 7.

Memang la sekarang bulan pose tapi jiwa aku masih jiwa remaja.aku bayangkan ramai teruna2 yang berkongsi jiwa remaja dengan aku kat bazar sana.So, aku pakai bedak tebai2..tudung kasi fashion sikit, pakai blusher warna oren kat pipi tembam, lipgloss tak ley pakai.Terlanjur jilat bibir, harus batal pose.

Alkisahnya, kami pergi dengan harapan dan keyakinan setinggi Himalaya, aku hit the road dengan mulut memainkan lagu Lucky from Radiohead.aku dah sedia tukar character jadi seorang yang mature dan berkarisma.Kami pergi cucuk duit dulu.Dompet aku tinggal 2 hinggit dengan kad Ic yang gambar muka buruk tahap gampang.Bukan sume IC camtu ke,manal?

Sampai kat ATM machine,aku dah hit satu jackpot.Tinggi leh tahan,cam pelakon one three hills tu, pakai baju hijo,matching ngan kaler slipper jepunnya. Aku da control habis, berlagak cool. Yakin dengan make-up tebal bakal meraih perhatian si perawan.aku masuk queu depan dia.Dia tengah tunggu rakan gamaknya.HAtiku bicara.

tetiba, dia pandang mata aku..badan tegap menghadap kau.Aku pasti mulutnya ingin berbicara. Make up aku menjadi magicnya hari ini.Tak seperti selalu.

" kak,saya dalam line".garau suaranya
.Sebenarnya, aku tak dengar lagi perkataan selebihnya selepas 'KAK'!!!(gema..gema)
KAK?!! for God sake, people! You just ruin someone's day today!
"ok" aku menjawab laju.Who am i kidding.

In the end, aku pergi ke bazar dengan perasaan bagai dipenyek2 tapi masih penuh maruah seperti biasa.Dan nak penyek sapa2 yang pakai baju hijo hari tu.Dendam semacam.Tah ape2.

next week aku pergi bazar UIA lagi.

Nampaknya, teruna UIA masih boleh menarik nafas lega..

kiri,kanan atau mana2 saja

Wednesday, August 26, 2009

Sumpahan of The Century

Aku malas nak cite panjang pengalaman Sek.Men aku yang aku clarisikasi kan sebagai bercampur baur atau bercampur aduk..Banyaknye gembira ,tapi terpalit jugak pahitnya dimerata-rata.

tapi yang paling aku ingat, sementelah habis SPM, bersama kaki kiri melangkah keluar pintu pagar besar sekolah, sambil melambai galak kat pakguard yang tengah jaga entrance, jiwa aku berkata kuat
" selagi aku tak kurus,aku tak akan jejak kaki kat sekolah ni atau attend mana2 reunion." yakin dan bersatu ayat tu. SEnada,seirama.

Seperti biasa, semangat aku tak la berkobar-kobar mana. Api ciput macam api yang kat mancis je,sekali penyek ngan ibu jari dan jari telunjuk,mampus.
tak sampai 10 minit perjalanan,aku dah lupakan hal tu and very looking forward nak jumpa geng balik..rindu siot..makan,minum,study,ngumpat, 'projek' sama2 dekat 24 bulan..kalu tak rindu gak, memang level frenship ko tahap tak ley buka frienster atau facebook ar..malu kat cicak kat dinding bilik aku dengan gaya akrobatiknya..ok,melalut.

nak dijadikan cerita, Allah lebih mengetahui dan aku rasa aku dah kene sumpahan.
Sumpahan Kalu Tak Kurus Tak Ley g Reunion

Reunion 1
Ada reunion kat sekolah bersempena majlis kecemerlangan SPM budak2 batch aku.Bukan aku, budak2 batch aku la yang dapat. Aku cam biase, kalu tak menepuk tangan,menonton cuma.
sepatut tiba kol 11 pagi, Bas rosak tepi jalan..sampai kol 3 petang.Sampai kat sekolah,suma dah settle dan yang pasti 99.9% khalayak dah balik.Tinggal cikgu 2-3 orang tengah panaskan enjin keta, nak bailk jugak. D**n

Reunion 2
Dah plan ngan kawan ada majlis makan2 kat umah dia dan dia ajak sume budak sekolah.kira ala2 berjumpa kembali.Semua dah on,sehari sebelum hari kejadian,kakak aku ajak pegi KL esoknya(hari kejadiannya). Family comes first no matter what. Da*n

Reunion 3

Yang ni memang tak bley elak. Hari reunion tu hari aku kawin. Memang susah nak percayakan diorang so aku lantakkan lah sahaja diorang tu. memang susah nak cayakan korang, so aku lantakkan jugak korang.

3 hari lepas, kawan aku call..

Faris: da, nanti ada buka puasa kat shah alam..jom turun.Ajak geng ko sama (summery)

Aida: ok.best2.tq faris

Aku da call Bariah and Jian, Sabtu ni kalu jumpe aku budak2 sekolah menengah tu, ada dua kemungkinan je..satu, kuasa sumpahan da berkurang 50% sebab bulan Ramadhan Karim ataupun..dua, aku da kurus..Kite tgk la dulu.Budak faris tu tak de reply pulak ,aku tanya details tempat buka pose.damn

nota kaki :kat arab, kalu orang cakap " Ramadhan Karim" ko balas " AllahuAkram". Macam Ramadhan mulia tetapi Allah lebih mulia. camtu la Ustaz Eliza cakap.Berilmu sungguh beliau.

UPDATE

Hari Sabtu tiba.Semua dah sedia termasuk Bariah dikerah oleh aku untuk meneruskan niat murni aku.perjalanan 2 jam daripada Gombak ke S.Alam menggunakan public transport dirasakan bagai hampeh pabila mendapat msg daripada faris setelah berkali2 aku call tak dapat.Berbunyi

"Tanya Aisyah Mardiah.Event mula esok.Bukan hari ini" sebab sekarang bulan pose, I save the D**n word for later.Ake diet 3 hari tau!dammit!

Yang Menjadikan Kita Hidup : 4

Jiwa yang lemah seperti Microskop yang memperbesar-besarkan hal yang kecil, tetap tidak boleh menerima hal-hal yang besar

-LOrd Chesterfield

When a baby is born, relatives and friends gather around smiling and laughing while the baby cries. At the end of our life, it should be our friends and relatives crying while we are smiling in grave. It should always be a way of living live.
- Lim Yan Chang

Tuesday, August 25, 2009

I got my first real six-string
Bought it at the five-and-dime
Played 'til my fingers bled
It was summer of '69

Me and some guys from school
Had a Band and we tried real hard
Jimmy quit and Jody got married
I shualda known we'd never get far

Oh when I lock back now
That was seemes to last forever
And if I had the choice
Ya - I'd always wanna be there
Those were the best days of my life

(CHORUS)

Ain't no use in complainin'
When you got a job to do
Spent my evenin's down at the drive in
And that's when I met you

Standin on a mama's porch
You told me that you'd wait forever
Oh and when you held my hand
I knew that it was no or never
Those were the best days of my life

(Chorus) Back in Summer of '69

Man we were killin' time
We were young and restless
We needed to unwind
I guess nothin' can last forever, no

And now the times are changin'
Look at everything that's come and gone
Somethimes when I play that old six-string
I think about ya wonder what went wrong

Standin' on a mama's porch
You told me it would last forever
Oh the way you held my hand
I knew that it was now or never
Those were the best days of my life

(Chorus) Back in summer of 69

esok2 turn bryan adams pulak dengar aku nyanyi TROPICAL OF '09 sedekad lagi..

standing on ur Mama`s porch~~
You told me it would last forever~~
yeah!!

Sunday, August 16, 2009

Motivasi seorang Gadis Terpinggir

Kalau aku ingat balik sebab2 aku belajar walaupun untuk SPM dulu, aku rasa keji dan. Kalau aku menang Anugerah Pelajar Bestari Kampung Pulai Chondong pun belum tentu diorang akan kagum dengan jawapan aku jika aku ditanya motivasi aku sewaktu belajar..

Cik penemuramah: Apakah motivasi anda sehingga berjaya mendapat anugerah ini?

Jawapan orang2 bermaruah: dorongan daripada keluarga dan kawan-kawan. Guru-guru turut memainkan peranan bla..bla..bla..

Jawapan Aidayati Che Ya : motivasi saya ialah perhatian dan...
(sigh*) malu saya nak terus terang..

ceritanya macam ni..Setelah berpindah ke sekolah menengah di Terengganu, saya telah menceburi banyak bidang mainan dan bukan pelajaran mahupun ilmiah. Maka hasilnya, saya menjadi bengap dan markah saya yang secukup makan,ada la 2,3 subjek.Yang lain tak cukup makan. Saya selesa dan tak sedar diri yang itu ,saya pasti. Tetapi saya tetap selesa menjadi antara yang slow dalam pelajaran asalkan saya bahagia.kata hati (bukan otak) saya.

Namun, tidak lama kemudian, saya tak bahagia.bak kata orang ' langit tak selau cerah'.Di dalam kelas,saya diampit oleh seorang budak lelaki yang boleh tahan dan pandai(dihadapan) dan seorang budak perempuan yang pandai..

Agaknye dah give up kalu tanya soal, jawapan saya.." tak tahu la..(kelip-kelip mata)" , beliau mengambil anisiatif sendiri. Dia tanya budak pompuan belakang saya. Seperti yang dijangka, budak tu boleh jawab dengan betul dan full marks lagi..dah budak tu top student, ko nak banding ngan aku yang markah nyawa2 ikan..memang tak masuk akai, beb..

Sekali ,dua diketepikan, orait lagi..dah masuk 6 bulan, kalu ada soalan @ kerja rumah..main tanye je budak tu..tak pandang pon saya..terase hati berulam jantung jugak gua..mentang2 saya bengap..bengap sikit je..( the next year, saya masuk kelas last skali dalam form 5)..



Menjelang akhir form 4, disaat saya layan blues(muhasabah diri) di atas katil bercadar pink, berbantal kekabu dari kampung Pulai Chondong, saya buat kesimpulan.."saya perlu belajar demi maruah dan perhatian yang bakal aku terima ( daripada boys :P)....dan ibubapa(slow je volumenye)" sambil mata bersinar-sinar memandang ke arah masa depan yang cerah bak suria pagi.begitulah ceritanya, cik penemuramah.

cik penemuramah: .....



nota kaki: gila susah nak lukis kat Paint tanpa tetikus..rasa nak shout kat sape2 yang lalu-lalang

Wednesday, August 12, 2009

Yang Menjadikan Kita Hidup :3

If you cant pleased people, at least make yourself pleased without hurting them..

PS: mmg aku emo sikit dua, tiga hari ni..ada la incident sikit...adakah fikiran dan perasaan aku semata ataupun sememangnya begitu?

Allah je tahu, yang aku tahu aku emo sekarang dan aku tak suka aku emo.

Monday, August 10, 2009

Yang Menjadikan Kita Hidup : 2

I dedicate this one to my SESTER frends..Memang la koman and cliche` bt always true

" Freinds come and gone but good buddies stay :) "
aku da ubah sikit2 supaya ses-wai dengan stail aku..hoho

He who don’t date his students

Aku amat harap korang takkan rasa bosan dengan penulisan aku yang aku rasa 70% daripadanya berkisar tentang lelaki. Kalaupun korang kisah, aku tak kisah sebab ni belog aku, aku punya suka.

Hujung minggu lepas aku telah berlansungnya kelas Presentation Skills and Critical Thinking aku yang pertama buat sem ini setelah dua kelas sebelumya dibatalkan tanpa sebarang notis. Apa yang aku tahu daripada pembantu instructor aku, instructor itu seorang peguam. Itu sahaja. Abang aku yang nombor 3 merupakan loyer jugak dan pada pengamatan aku, beliau seorang yang berisi tapi fit sebab he is so into football,tiap2 petang main bola. Perutnya kedepan tetapi atas dasar jasa abang kepada adiknya, aku rasa abang aku masih hensem .

Maka,otak lincah dan boleh dipercayai milik aku ini pun membuat assumption yang instructor aku ini adalah:

1.Gelap/hitam( tapi abang aku agak putih,tah macam mana untuk instructor ini, imaginasi aku berkata “hitammm...”)
2.Pendek
3.Gemuk dan perut buncit ke depan
4.Skema dan tidak menyeronokkan
5.Pakai kot kitam dan songkok seperti di mahkamah sebagaimana dipaparkan di kaca
televisyen, ataupun dalam kes2 seperti Abby-Norman-Memey punya kes.
6.Aku takkan jatuh hati punya..

Semua ini berpunca daripada umurnya yang masih rahsia , maka aku agak dalam pertengahan 40-an. Seperti kebanyakkan lecturer.

Tiba hari berkenaan, aku datang lambat ( sebab hantar assignment via email kol 6.30 pagi, n then tido balik, bangun kol 9.43, kelas kol 10..perjalanan ke kelas kena turun tangga batu caves), dengan baju tak bergosok, tak sempat mandi tapi gosok gigi, takut kaviti dan nafas macam hapak.

Aku kuak pintu kelas perlahan..peluh jantan di dahi, baju dah lencun kat belakan dengan peluh dan muka berminyak macam nak m*p*s. Aku mengorak langkah ke kelas.Damn.Dia dah ada dalam kelas. Yea, memang aku tak jatuh hati...just yet. Aku Drop my jaw dulu.OMG!!!

He is soooo my type...mine!mine!mine!

1.Dia berambut kerinting. Come on la people..kerinting,beb. Boleh ke korang tak
jatuh hati kat orang rambut kerinting? Aku tak paham wanita2 sekarang. Rambut
kerinting tu....syarat pertama da lepas.
2.Cool habis, pegi kelas pakai jeans dan baju t-shirt kaler koko.My colour..
3.Speaking gaya sempoi. Straight forward and know what he want. Did not talk
ridiculous.
4.Tinggi dan tidak terlalu kurus.
5.Kerja dengan government, ok la tu..
6.Paling penting, kulit gelap2 sikit dan kelakar2, sinis tapi sikit2 je sinisnya,
7.Pendek kata aku suka..dan usia pertengahan 20-an

Selepas kitorang perkenalkan diri, it’s his turn to tell details about himself. Dalam dia bersoal tentang namanya, tempat tinggal,latar belakang pendidikan, pekerjaan dan bla..bla..bla.., apa yang aku dengar melalui otak geliga aku ialah.”status..status..status...” , Tiba waktu bersoal jawab, jiwa aku menggelepur nak tanya “status..status..status..” tapi diselamatkan oleh seorang student international. Outspoken mereka2 tuh.

Budak international : just for the sake of ladies(tunjuk kea rah kami,the ladies), what is ur status?

Instructor rambut kinting
: I’m pretty much single, but I don’t date my student. It won’t be professional.

Aku bangun sambil bediri dan terus melulu ke arahnya. Semua mata mengekori aku,.. aku pandang tepat pada matanya dan berkata dengan nada penuh passionate and desire “ I don’t give a damn about professional, I want you” sambil jari telunjuk tepat mengena dadanya. Aku tahu Syahirah melopong di tempat duduk dan Anis pandang aku dengan tak berkelip. Aku tak peduli. Aku tarik kolernya semakin rapat padaku dan dia tidak pula menolak,ikut sahaja rentak aku.pandangan kami bersatu. Lantas, tanpa buang masa,aku..........aku, TIPU!!! Hahaha

Situasi sebenar: Aku rasa lega jugak memandangkan untuk satu semesta panjang aku perlu bercakap dihadapannya dan aku agak sure aku akan gagap kalu aku present depan orang aku suka.Sekurang-kurangnya, aku tak gugup pabila buat perbentangan nanti.

Dan aku rasa semesta ini akan berakhir cepat. Tak mahu aku mengambil dia sebagai lecturer lagi. Tidak minat lagi bergelar studentnya. Bukan kerana dia tidak hebat bersyarah ataupun mengajar tapi sebab lain yang aku rasa, aku dan korang semua pun tahu kenapa..hehe..

Wednesday, August 5, 2009

Harga sebuah Paru-paru Lama Ialah Seringgit

Dan kerana taknak menjadi antara student UIA yang menyalahkan universitinya tidak mengambil langkah UiTM, aku mengambil anasiatif sendiri and the result is....TADAAA!




Siapa-siapa sahaja yang menegur aku sebagai mak cik cleaner mahupun cik misi mahupun pambantu makmal, aku dengan coolnya akan menjawab “ ko tak sayang nyawa dan peparu ko, itu ko punya pasal”. Aku sayang peparu dan hidup aku kerana kesihatan dan mampu bersukan adalah nikmat.

Prevention always better than cure.

Somehow, setelah menghabiskan se-hinggit untuk satu topeng yang bakal membuatkan orang mistaken aku for a Medical Assistant atau Cik Misi Aida, aku dapati topeng ini banyak manfaatnya.

Korang perlu berfikiran luas dan merapu macam aku dan hasilnya...Kelebilan Bertopeng!

1. Memandangkan masalah jelebu sekarang dah kronik, topeng ini ada potensi mengelakkan peparu ko mengalami nasib yang sama.

2. Tak kira seburuk/gampang mana muka ko, ko masih berdiri di muka bumi dengan keyakinan yang setinggi gunung.Seperti ini..



3. Ko hanya perlukan 15 minit untuk bersiap ke kelas, kerana make-up tidak lagi diperlukan

4. Bagi orang-orang yang apabila dia makan makanan pedas, air hingus akan keluar dan somehow, wujud bendasing putih (mucus) di corong hidong korang, korang tak perlu risau sebab orang tak nampak, kecuali banyak sangat sampai lencun topeng tu..lebey tu,dey~.Kalaupun korang sedar, korang boleh lap je ngan topeng tu...Akhirnya,ramai gadis2 menarik nafas lega dengan penyelesaian aku ni..korang dah boleh makan pedas mase dating.Hebatkan topeng ni..Yeah...

5. (ini untuk orang dah kahwin sahaja) Kalau korang kissing lebey2 ke ngan pasangan korang pada malamnya, esok hari korang masih maintain ke kuliah mahupun ke tempat kerja.Terima kasih kepada otak ini, kita tak boleh lihat orang da kahwin pakai topeng dengan fikiran dan pandangan jernih lagi..hoho

6. Untuk bulan puasa, perempuan2 yang uzur ( mana2 Jejaka Kurang Kacak (JKK), jangan cuba2 implement cara ini dan menjadi Jejaka Kurang Akhlak (JKA) pula), boleh makan di dalam kelas kalu mengantuk, n then pura2 berbicang dengan kawan.aku sarankan bawaklah banyak2 sikit stok coklat,kasi kat kawan2 uzur yang lain. Bulan Ramadhan, bulan bersedekah.Plastik pembalut jangan buang merata, potensi menjadi evidence kalu kene tangkap. Walaupun korang tak bersalah,buruk jugak lakunye makan dikhalayak pada bulan pose.

7. Kalu korang banyak musuh atau banyak hutang, dengan pemakaian baju berbeza daripada hari-hari lain, dan suara yang sengau daripada biasa..korang boleh jalan2 di ruang legar dan lapang dengan aman.Berjalan, bukan berlari atau berjalan sambil nyorok.

8. Yang ini highlightnya, kalu korang ada kawan bau mulut macam bangkai, hadiahkan satu topeng kepadanya. Katakan saja kamu ikhlas, InsyaAllah, lepas2 ni dia berus gigi dan kumurlah dengan Listerine tu.. kalau tak jugak ko terus terang je la kat dia. Tu tak makan kiasan dah tu. Semenjak pakai topeng tu, aku sendiri rasa nak mintak maaf bebanyak ngan geng2 aku,lama korang derita yea.. esok2 aku beli Listerine Cool Mint, ANTISEPTIC MOUTHWASH.Good for killing germs that cause bad breath, plaque and gums problems.Hidu bau nafas sendiri boleh kire sebagai muhasabah diri tak? busuk rupanya mulut ak..

Monday, August 3, 2009

Yang membuatkan Kita Hidup: 1

Andaikata jatuh, berpautlah pada dahan yang kuat, tidak pada ranting yang rapuh


-Ustaz Zawawi

Sunday, August 2, 2009

Aku Tidak Miliki Lelaki ini

“ Bagai perigi mencari timba” merupakn perumpaan yang sangat kerap aku gunakan dalam hal soal bercinta-cintun. Seingat aku, sepanjang ranjau perjalan aku sebagai Hamba Allah dimuka bumi ni, tak pernah walau sekalipun kaum Adam yang memulakan perkenalan kearah ‘itu’.Mungkin disebabkan suratan,takdir ataupun aku yang sememangnya berani (tak reti malu) dalam hal2 hati ni.

.Seperti dara-dara bujang lain, aku memang banyak crushes.Tambah pula,sepanjang hayat aku tinggal di hostel, keadaan nak-boyfriend-tapi-tak-dapat melahirkan paling kurang 10 crushes. Yea,paling kurang 10 dan Yea, aku memang tak ada kerja waktu tu.
Memandangkan hari ini hari Jumaat, tiba-tiba hal crush(lelaki yang amat diminati) tidak lagi dalam katogari Personal. Mungkin juga sebab aku tak pernah serius dengan any of them. Bukan tak nak, tapi seperti yang aku cakap, mereka adalah golongan yang tak dapat aku miliki sebagai boyfriend .So, title diorang samada crush atau ex-crush sahaja. Elevator ke tahap boyfriend belum lagi aku bina. Tak berkesempatan, kalau kita fikir secara positivenya. Cakap pasal ex-crush pula, somehow it is very hard for me to get rid of the crush feeling. Dan aku end up suka kat The Crush for many-many years.Pathetic you might say but, whatever.

Jom kita menyingkap denau Crushes of Siti Aidayati binti Che Ya sepanjang perjuangannya dalam dimensi cinta yang beliau tak kisah sangat pun sebenarnya..

1) NA*M

Jarak Masa: Antara darjah lima hingga tingkatan 3
Lokasi :bermula dirumah. Pada hari raya ke-2 dirumah terbuka. Dia memiliki rambut
Kerinting yang kali pertamanya aku perasan pada waktu itu.Di meja makan.
Sebab suka: dia baik dan dia ada rambut kerinting yang cool.Even sampai sekarang.
Sebab tak Berjaya: Aku tak pernah cuba sebab anggap dia macam abang sahaja akhirnya. Dan dia masih memiliki rambut kerinting.Lagipun kami kezen jarak dekat.Abang sulung dia memang hot habis wa cakap lu.Tak tipu punya.Tapi abang sulungnya tak berambut kerinting.

2) MOHS*N

Jarak masa: tingkatan empat sehingga.....
Lokasi: Dalam dewan perhimpunan aku dah notis dia. Tambah pula kami sama-sama
Menyertai drama pementasan. Basically, kat sekolah la..
Sebab suka: Muka dia seperti Ariel Peter Pen, at least pada mata aku. Waktu itu,
lagu- lagu daripada seberang menjadi kegilaan ramai.Walaupun aku
tak layan sangat, ada juga effect pada aku akhirnya.Syabas Peter
Pen.Pada aku dia baik dan sweet. Gila bermulut manis. Among the reason
the feeling stays still.
Sebab tak bejaya:Dia suka best friend aku dan aku rasa dia boleh dapat je mana2 awek
(yang tak kisah soal ketinggian.hahaha).Kawan baik aku sangat
cantik dan feminine.Aku adalah antara orang yang pertama dia bagi
tahu dan aku tolong sampaikan kat kawan baik aku tu.Kawan baik aku
biliknya sebelah sahaja dengan bilik aku. Mereka couple
tak lama kemudiannya . Love is about letting go,kan ? (sudut
positivenya).Dah dia tanak kat aku, (sudut negativenya). KOrang
pilih la sendiri.

3) ACHEM*D

Jarak :tingkatan lima sahaja
Lokasi : di padang sekolah kot.
SEbab suka : dia berkulit gelap dan nampak macam penjahat. Amat
gangster dan cool pada pengamatan aku.Merupakan lelaki
paling tinggi di sekolah dan berjalan ala model
(kakinya yang panjang membantu).
Sebab tak Berjaya: dia terlalu gangster yang aku takut nak tegur. Kalau dia hambur
aku camne? Dahla maruah aku sememangnya tinggal sekeping
je..takut benar aku dilempengnya jika buat silap sekiranya aku
menjadi girlfriend dia kelak.Aku batalkan niat.

4) SY*D

Jarak masa: semasa masuk matrik sehingga keluar matrik (setahun setengah)
Lokasi :Dalam satu dewan. Dia tengah setting computer untuk kegunaan lecturer bagi
programme orientasi.
Sebab suka: Mukanya seperti Hans Isaac.
Sebab tak Berjaya : Aku buka friendsternya dan kakaknya mengucapkan tahniah atas
kejayaan beliau mendapat girlfriend dan tak sabar nak dapat adik
ipar.Dia reply dengan ceria.Dan aku pantang kacau line orang.
Bukan apa, wat u give u getbback. Esok2, sapa kacau line aku, aku
sepak je kat muka.Serius.


5) AM*N
Jarak masa : Tahun pertama, semesta kedua sehingga sekarang(kot)
Lokasi: Dirumah Silat Cekak Hanafi.
Sebab Suka: Yang ni aku pon tak leh diagnosis sebab aku suka dia. Dah jenuih aku
piker tetapi belum temuin jawaban. Yang aku pasti, ianya crush at a
first sight. Dia pakai baju pagoda dan berkain pelikat pada waktu
itu..sungguh authentic dan aku sukakannya.Cool hair.
Sebab tak bejaya : Dia tak reply messages aku. Macam mana aku nak teruskan usaha aku
kalau dia tak balas msg aku. Walaupun aku ini perigi mencari
timba, aku boleh baca sign2 begitu. And i learn my vow. No harm
made sebab aku boleh cari crush2 yang lain.Aku memang tak ada
kerja.


Kepada crushes aku yang terbaca post ni, sila jangan freak out atau benci aku. Kitakan dah adult. Biarkanlah aku dengan crush2nya. Thanks for adding some spice to the boring and hopeless chapter of my life 
BTW, aku enjoy my life alot, tak ada la pathetic sgt yang macam dalam telahan korang tu :P
XOXO <3

Tuesday, July 14, 2009

Cara Untuk Kurus

Lalu lintas di Fakulti of Economics and Management Sains tak lapang lagi macam selalu.Aku dan Hajar cuma santai berjalan menuju ke bilik,sempoi sahaja lagak kami kerana kelas 'diyakini' cancel.Kami lalu bahagian belakang berdekatan ATM Bank Islam.Aku tak amik port sangat keadaan sekeliling ,so tak leh discribe banyak2.Kang jadi bohong pula.Bulan2 Rejab ni tak baik tipu..

Dari arah bertentangan kelihatan seorang lecturer lelaki dalam lingkungan usia 50-an.Dressing smart dan langkah mapan ke arah seorang student sambil mulut laju dan kuat menyapa "Syahir(bukan nama sebenar), how r u? u ke tu?"

Kerana tempat tu tertutup, sapaan beliau bergema-gema.Ada tua,tiga pasang mata yang berbaris di ATM termasuk aku menoleh.Sekejap je.Brother tu mukanya sekadar memuaskan sahaja.

"Yes sir" malu2 brother tu jawab.Buku diselit diketiak.

Lecturer lelaki tu sambung lagi " u nampak kurus la, you diet ke?" Kuat dan yakin lontaran vokalnya.Tak ada ragu2 lagi macam sesetengah penyanyi program realiti.

"........." Senyum saja brother tu, aku tak rasa dia mampu buat apa2 mahupun sekeh kepala lecturer tu sekali pun sebab lecturer tu dah veteren.Takut juga dia dapat title derhaka.

" Kurus ni ada dua cara je. Satu kau diet takpun, satu lagi kau bercinta ta..ta..ta.."gema suara lecturer tu memenuhi ruang legar.

Dan aku pulang dengan satu jawapan yang pasti.

patutla aku tak kurus-kurus..

Saturday, July 11, 2009

A Little too late

Bismillahirahmanirrahim.

Aku tahu dalam dunia ni, banyak perkara yang kita nak faham tapi memang tidak ada penjelasan untuk itu.Itu aku tak kisah.Contohnya hal2 bende ghaib, memang tak boleh soal.Kang jadi dosa pulak dah berkewajipan percaya tanpa banyak soal.'soal cakap boleh bohong,soal rasa tak bole bohong'kan?

Hari Ahad lepas, aku tumpang tidur kat umah kakak aku yang sorang ni. Beliau seorang doktor, maka beliau tegas dengan hampir semua orang especially aku. Resepi kejayaan katanya.So, memang wajar la aku takut-takut kucing dengan dia.Ok,paginya setelah bekfas, kami menaiki Myvi putihnya dan hit the road to Pulai Chondong.Aku senyap je sepanjang jalan.Layan bleus..Modal nak cakap tak banyak.Kelompok kawan kami berbeza.Bukan salah aku.Tapi aku sayang la dia.Jangan suka2 je nak judge eh..

sunyi je waktu tu.Aku behave cam biasa.Duduk pun kepit je.Sopan.

"makan tadi pinggan,mangkuk basuh tak?". pendek dan lancar je ayat tu keluar dari mulut dia.

Buat pengetahuan semua,dah lebih 20 minit kami meninggalkan perkarangan rumah sewa akak aku dan baru sekarang dia buat check list.

"dah" pendek je aku jawab sambil otak aku terbayang pinggan mangkuk kat sinki yang masih ada saki baki nasi dingin.Aku ada pilihan ke? Menipu adalah satu2nya option yang aku ada.Jauh disudut hati aku harap sangat housemate dia tolong basuhkan pinngan sebelum dia balik sana keesokkan harinya.Amin.

***

Hari minggu biasanya mak aku akan ke Kota Bharu.Dan menjadi kebiasaanya aku akan 'follow you' mak aku. This time lain sikit ceritanya kerana aku ada janji temu dengan kawan.Mak aku tak halang cuma dia pergi dulu ke sana.Aku dah cakap dalam kol 11.30 aku akan bertolak.Pukul 11 mak aku keluar.Kami bawa haluan masing2 hari itu.

pukul 11.30 pagi, aku tahan teksi dan terus ke destinasi.Jumpa kawan,borak bergembira,shopping..

pukul 12.30 tghari,tetiba telefon berbunyi ring..ring..ring

nama di sreen :Mummy
Aku angkat "Hello,Assalamualaikum ma.Bakpo ma (kenapa ma)?

mak aku balas "tak ada apa2. Adik, tadi keluar rumah kunci pintu tak?"

"dah" aku balas laju.Aku memang tak fikir panjang dah kalau soalan macam tu.

"ok.bye" mak aku girang dan lega.

"bye" slow aku jawab.Tangan aku tekan punat kiri warna hijau pada hanset dengan hati bergema "tawakkal tualallah" kuat dalam hati.


why oh why people..why..!! ada apa2 perubahan ke aku boleh buat kalau tanye dikala itu.Dah terlambat semuanya.Tanya banyak tak guna dah~ Tolong la kesian kat orang2 yang tak mampu berkata 'tidak' macam aku ni. Buat la checklist tu awal skit. Masa itu emas,beb.

Tolong jangan pandang remeh hal aku utarakan ni.Jangan ingat ini luahan emosi tanpa pengisian.Cuba bayangkan kalau big boss korang tugaskan korang uruskan satu project jutaan ringgit.Siap semua benda, beberapa saat sebelum majlis pelancaran baru dia buat checklist done/undone stuffs dengan kamu. Buka kes aniaya ke tu? Memang tak logic sikit tapi ada rasionalnya kan?

notakakitangan
: Cerekarama malam ni sangat crap sampai aku rasa nak saman je TV3. Dengan Astro2 skali.Dok ulang cerita sama.Tu pasal sekarang dah tak ada iklan Astro MAX.hampeh

from Aida to the world (kecuali mereka yang cantik)

' I may be fat but you are ugly, and i can diet'

Sila baca dengan nada orang berlagak dan cuba untuk bina keyakinan diri.

Sepanjang cuti, aku notice berat aku bertambah few kilos. Ayat diatas adalah ayat kepada sesiapa yang berani bertanya soalan "kenapa makin tembam/berat/berisi/gemuk ni?" dan ayat2 seangkatan dengannya.

notakakitangan: mak aku, bila dipinta untuk berhenti makan durian coz dah banyak sangat dia makn, dia boleh jawab "hari ni tak makan(durian) lagi.". Beliau ingat makan durian macam makan makanan ruji(nasi) ke?.Kolestrol wo..

Evil hans Isaac





Semalam aku tonton cerita drama Melayu di TV3.

For the first time in my life( short je,baru 19 tahun 10 bulan), aku tengok drama yang menampilkan Hans Isaac sebagai watak antagonis. Bukan sahaja penjahat malah penagih tegar, bapak ayam, pengugut, penembak dan sebagai penerbit novel lucah dimalaysia.YUP, all together in one drama ,in one watak.Memang setan habis la hans Isaac tu.

Dalam drama tu,tah kenapa Hans Isaac punya penampilan hancus habis.Rambut serabai gile. Nak kata production tak ada gel, watak2 lain elok je shining rambut.Tak cite pasal misai janggut sana sini.Nasib tak ada bulu hidung jengah keluar dari lombong hidung dia.Kalau tak,mahu dikatagori 18sx cerita tu. Tang tu aku tak suka.Aku tak kesah dia amik watak jahat.Dia kan versatil. Tengok saja Buli Balik 1 & 2. Tapi untuk wujudkan watak jahat sehingga terhapus kekacakkan dia agak keterlaluan gamaknya.

Tak tahu ke diorang suatu ketika dahulu aku dengan kakak2 ku pernah bertarik2 rambut,jerit-menjerit dan macam2 lagi perilaku dara tak sedar diri kami buat semata-mata nak buktikan bahawanya Hans Isaac milik kami? Memang tak sedar diri habis.Tapi aku dah tak minat dah sebab aku sekarang di UIA, pilihan lebih luas dan International.Lagipun Hans Isaac bukan Islam.Tak kememana kami nanti.

Agak2 Hans Isaac sedeh dan marah tak kalau aku selekeh? Tapi aku selekeh hari2..

Wednesday, July 8, 2009

ma aku hilang barang LAGI

Pagi ini mak aku pulang daripada rumah kawannya dengan muka menggelabah.
sampai dimuka pintu, sliding door ditolak kasar, langsir ditepis ligat..
Kaki tuanya melangkah laju ke'opis' kecil beliau dipenjuru kecil sebelah kanan, berbelakangkan tv,diruang menonton tv sekeluarga.

Tak sempat duduk, tangan beliau ligat membelek2 barang yang ada.Berselerak.Sekali pandang memang sukar nak percaya lokasi tu merupakan opis mak aku.sacred semacam..
jangan harap la nak suka2 main batu seremban kat situ.maunye kene sekeh kepala.

mak aku memandang aku,aku pandang dia balik.

"adik ada nampak file ma?" ada elemen suspen disitu.

"tak" pendek je aku jawab.
Bukan aku tak peduli tapi memang aku tak terjumpa mahupun ternampak file biru yang mengandungi dokumen2 penting mak aku dengan tokey barang kemasnya,Kembang Jaya.Mak aku claim file tu nyawa.So, aku rasa ia penting.Aku rasa la.

Well,well.Aku dah agak dah.Tiada yang baru dengan tindak tanduk mak aku ni.Mak dan abah memang sinonim dengan situasi Hilang Barang.Berbanding dengan mak, ayah aku punya kes lagi parah la.Almost setiap kali nak hidupkan enjin kereta, satu rumah kena cari kunci kereta.Dalam sehari paling kurang 3 kali hidupkan engine kereta.Bayangkan kalau hari2.Pasal kunci motor lain hal pulak.Tu tak buka kisah mencari spek mata abah pula.Pendek kata kat rumah aku, acara treasure hunt dah common sangat.Macam makan nasik je.Long John Silver dan Jack Sparrow pun salute lah.Kat parents aku la.

Disebabkan ayah aku selalu sangat hilang properties, mak aku memang kerap bebel hal yang sama kat abah.Pada waktu2 lapang, mak ngumpat pulak sal abah dengan ak.Aku tolak,tapi kadang2 best jugak dengar cerita.Ada ketika pedas jugak bebelan mak aku kat abah.Bukan isu barang misplace je,pasal baju,burung peliharaan,ayam,durian dan macam2 lagi.aku kesian kat abah tapi bebelan mak aku membina.Aku rasa la.

Paling best,mak aku tahu kenapa dia boleh hilang barang.

" abah mana? panggil abah kejap." mak berkata

Abah aku tiba dengan baju pagoda, berkain pelikat.

Mak lihat abah.Mak berkata " Abah marah kat ma ke?"

Abah aku puzzled. Kenapa pula dengan isteriku?

"tak.kenapa?"

Malu aku nak tulis dialog diorg.Geli pun ada.Pendek cerita, mak aku mintak maaf ngan abah aku kalau dia ada terkasar bahasa,yang aku rasa memang ada.Yeala,mana tahu balasan Allah terhaddap ketelanjuran kata mak aku terhadap abah datang dalam rupa kehilangan file Kembang Jaya.

Abah senyum dam menggeleng kepala laju.
Kiri,kanan,kiri dan kanan balik.Isyarat bisu dia tak marahkan mak aku.

" kan awak letak dalam kereta hari tu" abah jawab slamber.Rasa cool pulak mak aku boleh fikir sejauh itu.Tak la jauh sangat aku rasa sebab syurga Isteri pada Suami,kan? Aku rasa la..

Mak aku laju ke kereta.

notakakitangan: ada satu blog membahasakan mak dan ayah dengan penggunaan nama.Contohnya ' Cik Rahmah(mak beliau) pergi ke pasar tadi'. Mula2 aku rasa cool..tapi kalau aku bahasakan mak dan abah aku dengan Che ya dan Siti,then keluarga aku baca, aku tak rasa cool lagi.Almaklumlah,keluarga kampung,memang la tradisional.Mahunye disinherit-nye aku.Aku batalkan aja niat aku tu.Antara faktor blog aku kurang menarik dan kurang follower.Tak cukup dirty.Panjang la pulak nota kaki ni.boleh buat satu entri baru.Cess..

Tuesday, July 7, 2009

ini bukan pasal Pengkalan Kubur (part.1)

ramai yg meng'warn'kan aku bahawasanya tindakan aku ini tidak elok
bukan setakat tak elok je..tak baik,bahaya,dangerous dan macam2 lagi seangkatan dengannya.
bukan aku buat tak pedulik..
aku akui teguran diorg tu ada nasnya malah amat logic..
apa yang aku buat ni umpama meninggalkan identiti aku sendrik.
tapi,spt slalu yg ak katakan ak too comfortable to change.
aku dah biasa sangat buat tindakan ini dan perbuatan aku tak membawa sebarang efek pon kat ak untuk 19 tahun 10 bulan.

until......................semalam.

kalau korang tak duduk Kelantan,korang mungkin tak tahu tempat yang aku pergi smalam.Kecualilah kamu seorg yang A plus dalam geografi ataupun kamu memang tinggal kat Kelantan.

Pengkalan Kubur.bukan sebarang kubur, tapi siap dgn pengkalan lagi.Nak dijadikan cerita, lokasi diatas bersempadan dgn Siam(tak caya korang google sendiri,aku malas nak jelaskan. Pengkalan Kubur bukan core entri hari ini) dan merupakan zon bebas cukai.Mungkin faktor2 berkenaan yang menyebabkan ramai pak2 dan mak2 kastam disitu.

kami menaiki kancil biru yang dashboardnya memang gegar habis masa naik bumper especially masa melalui line2 kuning yang timbul2 tuh
uish..gung!..gung!!..gung!! bunyi dia..

isi minyak 20 hinggit..
ready,set..off to Pengkalan Kubor melalui Tumpat
Gra jadi co-pilot
adrelina dah memuncak..nak shopping la katakan

nak masuk pengkalan kubur,
nampak pak kastam..
angkat tangan,steady..senyum..
ENTER

ok,kami dah di pengkalan kubur
shopping..shopping..
gelak..gelak..
nyakat...nyakat..
usha...usha

tetiba ak teringat..apa yang ak tak ingat

aku berbisik halus kepada Gra " aku tak bawa IC~"

dia berpaling tajam dam memandang tepat ke bola mata aku " huh!selalu buat camtu!lantak kau la" dia berlalu dgn gaya geram-geram-manja.

aku buang rasa panik jauh2 dan dekat2kan rasa shopping.
"tawakkal aje lah" hatiku berbisik, halus juga.

habis shopping kitorang pekene mee kat satu warung.
not bad..not bad..ak dah lupa jenayah TOP 10 Malaysia ak tu..

duit dah habis dibelanjakan..motive tercapai..
then,hit the road balik.
Anis memandu lancar...lagu berkunamdang tenang dan rancak
semua sama cam datang tadi processnye

cuma bezanya..
sewaktu melalui pak2 kastam
diorang bukan melambai selamat tinggal,tapi
"sila ketepi cik, boleh bagi IC semua?"

aku dah panik..peluh jantan mula kelihatan di dahi ditambah dengan muka berminyak
kawan2 dah pandang aku semua.
Jiwa ak tak tenang..sorang2 kawan aku bagi IC kat pak kastam
kecuali aku.
Tetiba aku notice sesuatu..
" Boleh tahan jugak muka pak kastam sorang ni. Bara-bara kulitnya" hati aku berbicara.Damn.

Sunday, July 5, 2009

chef part 2 (t.o.p)

maka berbekalkan pengalaman teori ak melalui asian food channel..ak pon meneruskan journey mmasak ak..


pada satu petang yg henin..kezen ak masak stik
nak dijadikan cerita, tik tu agak kureng masak.so, ak selaku servant(sbb ak yg youngest) kenelah mskkkan balik stik itu dalam microwave

ak masukkan stik..set temperature, masa,done.

akak 1:adik, heat dio ok tak?

aida :ok, dah top dah

akak 1:.........

20 minutes later~

akak 1: dah masak la tu..tadi kan dah separuh masak dah

dgn condifendnye ak kuarkan stik tu..

warna bertukar kelabu...check
bau harum..check
kuah daging..check

aida: da siap dah..(yakin dan bangga)

tapi bila dipotong,rupanya still separuh tak masak..mmg nak kong agaknya microwave ni..ini da mencalar maruah ak sbg chef at home

akak 1: adik, sign top kat microwave ni bkn top heat, die masakkan
top aja..patutamik 'whole' sign.. bukan 'top'..kui3

dan tak sampai 15 minutes, kesilapan minor ak yg mungkin menyebabkan stik hangus dibahagian top shj tersebar serata rumah di Ipoh pada satu petang yg hening

chef part 1 (cita-cita ku dimercu)

setiap org ada cita2 taupun dream masing2...
ak agak evy sbnrnye kat those yg dah ada cita2 dalam hidup sejak kecik,determined,and at last menjadi pekerjaan diorag dikala dewasa..
seolah2 they know wat they want in life..

berlainan dgn ak, ak termasuk dalam kelompok insan yg kurang kekentalan dan waja diri..
cite2 ak bertukar setiap 5 tahun..

masa darjah 2, ak nk jd polis jap..kejap sanga sbb cite Detective Investigation Files 4.
then,ak nka jd peguam coz cite Justice Sung
then,ak nk jadi cikgu..
then ak nk jadi chef..

CHEF,,jd chef ni lain skit sbb ak mmg rasa ak dah determine dah..
ak dapat rasakan aura ak kearah tu..
ak even nak amik kursus perhotelan dan culinary
tp mak tak bagi
"ambik la kusrus tu,tapi ma mati nnti, mata tak tutup (modal sama digunakan ble ak ckp nk kawin org arab)"
seigt ak dari kocik lagi aku ada tendecy tok tonton rancangan mask2 western unlike other kids yg lbh cenderung kepada cartoon..
tapi ak rancangan memasak chef wan ak kurang sket..ala2 martha stewards boleh tahan..


ak adalah org yg paling suke tonton channel Asian Food Channel..kire macam makanan lah..
tgk org masak babi pon no hal..
minat punya psal..
tgk link ak pon korang da blh rasa aura chef ak tu..

Wednesday, July 1, 2009

adus~ =.="

2008
pusat matrikulasi uia,pj

situasi: baru sahaja berkenalan dengan seorang senior UIA. masih dalam prosess suai kenai..personaliti ak yang peramah memudahkan perosess taaruf

aidaRiang: hye akak :) akak org mane? :)

akak: org klate..aida?

aidaRiang:owh..yeke?sayo pon ore klate..kebetulan2

akak:lor..klate kat mano?kuala krai?!

aidaRiang:UISH!(geleng2 kepala macam tak logik plk sis ni)
pedalaman sangat tu kak..Machang( yg sebenarnya kampung
jugak).. akak?(senyum dan innocent)

akak:KUALA KRAI..

aidaXRiangLg:.........he...(even more innocent)

Tuesday, June 30, 2009

wat i learn from my comic books

title: yakitate japan!
saying: ppl that have true dreams dont fall easy

title:bambino
saying: those who cannot focus in the job in front of them doesnt have the right to talk about their deams

title:wonderpet
saying:apa yg penting?kerja~sama!

ada byk lagi tp sy lupa..moralnya,mmbaca komik byk manfaatnya

bak..kenapa ini terjadi..

1) mak ak cakap'kalu adik balik,ghumoh sokmo jadi kube( semak/ tidak kemas) dari sekalo'..translate:kalau adik balik,rumah selalu lebih semak daripada kebiasaan'.mmg baku habis la mak ak ditraslatenye daku.

2)otak aku tak dapat mmbaca apa itu kenyang yg ditransfer daripada saraf2 lain daripada usus n perut.seolah2 tak sampai maksud kenyang yg mmbuahkan kelaparan berpanjangan walaupun terhadap nasi bungkus Pok Mat Air Batu yg berupa nasi+sambal+tasteless kuah.

3)minda,mental dan otak aku tak lagi mempunyai kekuatan melawan mengantuk yg hadir. lebih aneh, ak tend untuk mengantuk pada waktu2 tgh hari selepas mandi diwaktu badan msh segar..mase kat uia, blh plk g klass waktu tu..

4) ak tak boleh menolak bh Durian dan etiba ada kemahiran mengopek durian dengan bare hand..

5)ak tercekik stp kali makan bh salak..yumyumm..sumpah tak gelojoh..cm makan laju

6)bisness ak x jalan lg walaupun perancangan dah dekat sekurun..

7)makin lama ak berazam, makin berat tubuhbadanku

8)ak tak lagi merasakan diri jauh daripada keluarga terutama mak dan bapak

smua ketidakbiasaan a.k.a misteri ak ini ak discover sepanjang seminggu ak cuti akhir sem dirumah..macam discover Malaysia tu..kalau ak di kolej ak disiplin la..knp mak tak caye?!
kenapa!!
y?
porke?
limaza~?

hanya Allah je tahu,ak pon tak paham logicnye ak berblog sebegini.
u r so full of urself, aida..

Sunday, May 10, 2009

Bondaku nama Cikgu Siti

ak amat suka lagu M.Nasir ini..
dan ak amat malas dan x berpuitis tok berpuisi ttg bonda ak
but my feeling and love for her never been lesser that those who know
BAH!!~ what the heck am i merapu ni..
here u go MA

Mengapa kanta ini masih berkaca
Sedangku telah pun terima di dalam redha
Segala kepahitan
Pengalaman menjadi penawar
Mengejar impi ke pintu Syurga

Duhai bonda
Bilakah akan ku kecapi kasturi
Penebus maruah
Dan semangat lama

Mengapa sinar neon dan gedung indah
Kotaraya yang menjanjikan sejuta rasa
Sejuta haruman
Kini menjadi penjara jiwa
Ku yang merindukan ketenangan

Duhai bonda
Hari-hariku kini berlalu
Bagaikan bahtera
Tanpa layar dan kemudi

Bonda
Akhirnya terbongkar jua rahsia
Tangisan dan gurindam
Keramat kasih sayangmu

Bonda

Saat dan pertemuan semula
Kita kali ini
Akan ku abadikan
Keramat kasih sayangmu

Oh! bonda
bonda

thanks ma..mak ak ni hebat sgt..sgt2
I LOVE U

Saturday, May 9, 2009

BErSYUKUR

pernahkah anda rasa diri tidak sempurna?
inginkan hidung lebih mancung, bentuk badan lebih umph!,boyfriend yg hebat dan romantik,pointer yg 4 flat (mcm Zaim tu~rolling eyes*) dan macam2 lagi yg anda rase ada pada org lain tetapi tidak pernah cukup pada anda
(setuasi skrg, kalu kite teliti pepatah Inggeris, sometimes the grass is much greener,on the other side)

tapi Allah pernah janjikan
(serius ak tak igt surah apa tapi korang blh percayakan ak,ak sampai tingkatan 3 skolah agama la..)

Bersyukur dengan nikmat(rezeki) Allah dan Allah akan kurniakan dengan lebih banyak lagi
So, think abt the best parts in your life that im sure even how very unfortune u are to urself, the NIKMAH is plenty that it become uncountable-Alhamdulillah

TAPI! tapi!tapi!..

kalu saye bersyukur dengan berat badan skrg, adakah saya akan diKURNIAkan dengan lebih kilos?
eerr..

History oR HER-story..

ehem..
i got an announcement to make..
for those who follow~ that little and humble love story( rolling eyes*) of mine,..apperently, not many :p
xx bin dot..dot.. is currently a history to me..

geess~~
i never tot that im gonna have a love-history b4..
i DID it!!!
1 loud cheer for me!!

hip!hip!HOORRAAYYYY!!
( for being ignored by a guy..man, u r one sick(pathetic) girl aida)

Tuesday, May 5, 2009

The JOurney OF thousand ROses :)

day 1

Alhamdulillah, with the blessing from Allah we, (me, Anis, Gra n Along) get our first bisness started.
WOOHOOO~~

we get up at 6.30 and by speed we arrive at the stall with all the products by 7.30.
And how i relief that we made plans for everything. i can say the preparation and the set up part was quite a success and smooth.

being in the bussiness, so far..i learn too much for a girl of an ordinary one and i'm greatful Allah for every each of it

And The List goess..

1) Great friendship and FRIENDS :

God, how i now realize that this kind of friends and roomate..they are too special and there is no one to replace their place in my part of life. There is one time that I have to 'take care' ( tak tau the word 'jaga' in English) the stall by myself ALONE!!..u cannot help to feel a bit embarress esp. ur crush and his gang walk pass by ur stall. But, less that 10 mins later, all my roomies (manal,jaja,hally) came and accompanied me fo countless( malas nak count, not because they are uncountable..hehe :p ) hours. MAN!! Thanks guys..i dah tak malu dah~~..True frends are hard to find, so ,onCe u got them..never let loose (seriusly..)

2)Fun and Mental is Fundamental :

i got lot of fun by only being at the stall. Povided that my friends are there too. All the laughters and talking. I think our stall is the most merry and loud one in HS CAFE..huhu..u cannot help it,u know..besides, today is like the 1st or second day of THE 3RD SEM ..so,
new faces + old faces = chaos and laugh (grin)

being at stall can be defined as ( for today)= laughter + talking + friends + KACING!! (money :) )

many more to come lah friends but i have no time yet
next time i pour more abt the stall..
and mybe some pics too!!

YEAY!!
ALHAMDULILLAH~

Saturday, May 2, 2009

Promises..promises..MY ass!!

Assalamualaikum guys.. :)
it has been a while rite?
OMG.. i dont know y i really in heavy bone (berat tulang) to update..
you know me..i always say yes on the spot to anything..

AidaSwEEtt: hye babe..

Miss M/H/Hally: hye..hey, ak baru update my blog..check it out la sometimes ..anyway..(wif somekind of look like you-owe -me-smthg-mister kind of look) bile ko nak update?

AidaSwEEtt: of course..nnti esok lusa ak update ( complete wif convincing smile)..later k?

later..

2 dayS later..
1 month later..
countless months later..

AidaSwEEtt: hye babe..

Miss M/H/Hally: hye..hey, ak baru update my blog..check it out la sometimes ..anyway..(wif
somekind of look like you-owe -me-smthg-mister kind of look) bile ko nak update?

AidaSwEEtt: of course..nnti esok lusa ak update ( complete wif convincing smile)..later k?

so..MAnal,HAlly and HAjar and all others fans( wuuhuhuu~~), thanks all for the patience.. im really sorry i got not much anticipation in writing..mybe it's just ME that always having this rapid fluctuation in spirit( up and down ) or watever im in..

i always think that to write, you need to have somehing that huge to share and something atleast funny. Which happened to be not much happening in the real world or pop up in my humble mind. So i dont write.
yeah..call it excuses and all but THATS WAT HAPPENING!!
so..im not in fault for this ages-not-updating crime...
its the situation and the brain
ME?!
totally innocent
indeed..

Thursday, April 16, 2009

FRIENDS


yeay!!
one of my friend got the whole 10 series of the F..R.I.E.N.D.S !!
OMG
you got no idea how much i crave for this sitcom series
they r funny and most of all they are sinically funny
The most fav one is the ross-rachel part
basically, Ross had crush on Rachel since 5th grade but there are so many things came by and make it hard for them to act be together.There;s chances, jealousy,misunderstood and romance all in on, blended with an A-level of craziness and joke. However, let's not all forget about the passionate and kisses part...lol ( couldnt help to read it as 'lol' rather then 'laugh out loud'). Lets cross fingers dat God forgive us for all we seen in the movie( intentionaly).

and lets not forget our..
how can i put it nicely?...emm..stupid?
yeah..stupid( due to limited vocab ability..just b satisfied wif this,ok.) stars
JOEY and PHEEBS
man..their stupidities are beyond your wildest dreams
it's like..wat?how?no way!!? hahaha!!


not much to say about Mon and Chander
but they make it such cute couple together..
and ow..boy how thin Chandler was in season 3
this was the time he got into drinking prob in real life this Chandlerboy

I always find their life soo.. happy,great and fun...
How great dat we r open with one another dat u can always come to my place n u even got the second keys to my house..suppose for emergencies but who cares..
but come to think about it.. nah..i dont really wanna..
male friend come by my house n see me after bath in towel..
and the act of views my boobs is not such a fun game after all i guess..

and thanks to my bro..who ruined all the keys to happiness and laughter in comedies.

" its just about one person talking,the other reply(bla..bla..bla..) then hahaha(audience laughfing). Its like a formula of something"

Damn..even That's so Raven wasn't funny anymore

lucky i still got the Simpsons..


Saturday, February 14, 2009

KUATKN Semangat!!

recently..im into this product
HERBALIFE!!!
i notice that everyone have been using this and let me mind u
this product is super duper..
i just lost 7 kgs in 6 months tyme..
there are alot more success story
n i guess this product havent been new to most of ppl
if u want to know more or interested in this product
LET ME KNOW!!!
and the best news of all
im selling at
HARGA PENGENALAN
which is soo cheap
just let me know ok
and pray 4 me that ill be in HIGH spirit all the tyme :)

Saturday, January 24, 2009

tag me if u dare MANAL!! u just did !!

1. What is the relationship of you and him/her?
= super-duper secret admirer plus stalker(me) and engineering stud that being admired by me (damn it is pathetic)

2. Your 5 impressions towards him/her.
=sweet,nice,kacak,lelaki melayu ,mature in his own way(puke!! '_')

3. The most memorable things he/she had done for you?
=msg me and act have the gut wanna met me(which i stupidly decline-biggest dork of all)

4. The most memorable things he/she have said to you?
=hye aida, gd morning..how r u? (after long days of lost contact-dont want to disturb him)

5. If he/she become your lover, you will..
= i wont look or flirt any other guys- i swear and thanks God for every moment i saw him in front of me and kick every girl`s ass who dare to steal him from me.

6. If he/she become your enemy, you will..
=apologize to him coz couldnt bare the idea of hating him (again..high level of vomit)

7. If he/she become your lover, he/she has to improve on
~ok,since die da terima me as a fat girl and so on..
i still want to improve on my weight and attitude.
i tanak malukan die..aauuww..
hahaha

8. If he/she become your enemy, the reason is...
= actually rejected me and recommend his friend for exchange.didnt mind being rejected but pls not feeling guilty bout it..i control my own emotion

9. The most desirable thing to do on him/her is?
=A***, WILL U date ME?? ahh.. the thought make me ahhh..

10. The overall impression of him/her is...
=Damn u`r good WILL U MARRY ME??

11. How do you think the people around you will feel about you?
=normal i guess tapi kalu bace post ni geli geleman la skit

12. The character of you for yourself is?
=fast n furius

13. On contrary, the character you hate of yourself is?
=too easy being motivated and DEmotivated...(just copy from manal ..she is me,rite)

14. The most person that you wanna be is?
=a skinnier version of Me.. :p

15. For the people who care about and likes you, say something about them.
= guess wat, i like u too..thanks alot and love u!!


16. Ten people to tag:
1.jaja
2.helly
3.bariah
4.kak nur
5.kak
6.muzek
7.farah
8.faris
9.amin
10.amin over n over again (sick ass)


.17. Who is no. 2 having a relationship with?
=junsu

18. Is no. 3 a male or a female?
=girl(positively)

19. If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
= damn hell NO!!! stay away from him

20. How about no. 5 and 8?
= no!! my sis married

.21. What is no. 1 studying about?
=Economy

22. Is no. 4 single?
=yup but not for long

23. Say something about no. 6?
=neh..i would like to say something about no 9 n 10..i like u n pls like me back

XxL

Ever heard ppl said that when you get married and by the first child birth u'll be expending a.k.a be fat
Yesterday, i went to my sis-in-law punye sis punye wedding
all i can say that wat ppl say is false,b*****t,wrong,etc..
because..
the process of adding and multiplying fat cell beneath bride skin deep start on the wedding day, not after give birth to the 1st child..
some bride-to-be may get panic and hysterical by now and pls,ladies..behave
i got reason for my assumption

can u imagine how many calories and fat there is in the pulut kuning?
during the sanding ceremony, there is renjis2 acara rite?
let say u got 15 sedara from ur side to merenjis and from his side,15 also
it`s like 30 ppl 'suap'ing pulut to ur no-fat-entry-for-few-months-until-wedding-day mouth!
u do the calculating.. :p

please wipe those tears and sweat and be ready for the next fact
the potong kek part
then..ur parter will suap the cake
imagine those rich and deep wif choc and tepung cake roller-costering to ur stomach..
kek is full of fat and im sure that ur trainer will scream to ur ass if he/she know u've been eating it
u might be thinking satu suap je but if the cameraman does not satisfied wif the pic, u will end up doing the same act..eating cake(over n over again)!!!

never cross my mind to freak brides-to-be but frankly, it has been a joyful pleasure to see the look in those faces after or before being touched by those luxurious make-ups and brushes..ciss

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails