Pacheri Nenas ni ada dua version. 1 yang kuah jernih dan satu lagi kuah macam kari. Mak aku tak ler mahir sangat buat yang second version tu so aku buat la yang first version tu..kang post resipe yang kitorang tak mahir, shilap hari bulan, kene pelengkung dengan periuk orang yang try. Lain yang nak, lain benor yang dapat.
Okeh, kita nak tenot bahan2 dulu. Frankly, kalu kita baru2 nak berjinak dengan rempah, resepi ni la aku rasa ses-wai. Tak banyak sangat bilangan dan kuantititnya.
Kayu manis (1 batang)
Bunga Lawang (2 biji)
Bunga Cengkih (8 biji)
Biji Lada Hitam (15 biji)
Pelaga Hindi (1 biji)
5 biji bawang merah (dimayam/slices nipis)
2 biji bawang putih (dimayam/sliced nipis)
4 helai daun pandan
1/2 sebiji Pineapple
gula (1 cawan)
Cara buat pulak yea..ha.yang ni korang tak boleh buat macam resipe lain yang tiba2 start baca kat tengah, pastu balik kat atas dan tak baca ending..main teka je..yang penting kena jaga api..besarnya,keciknya..
masukkan sedikit minyak untuk menumis. Dah panas, masukkan semua bahan kecuali Pineapple, daun pandan dan gula. Tumis sampai gelap. I mean lebih sikit daripada goleden. Tapi kalu nak berenti kat Golden tu pun dah ok.
PERLAHANKAN API, masukkan daun pandan dan gula. Kendian Pineapple, tak yah tunggu gula larut. JANGAN TAMBAH AIR..stay dengan api low..
lama2 dalam 10-15 mins, air Pineapple tu akan keluar dengan banyak.Dah agak2 banyak, korang boleh kuatkan api balik. Tutup api bila nenas dah nampak macam dah layu sedikit dan kuah dah likat n pekat. Nak lama pun boleh tapi rasa Pineapple nanti kurang la..rasa kuah masuk dalam Pineapple. Individu-lah kan? tepuk dada, tanya selera..
TADA!!
bon appatite!!
trick :pastikan tumisan betul glden hampir2 ke koko dan gelap. Ala2 dah masuk burned sikit..
No comments:
Post a Comment