Thursday, November 25, 2010

Strictly for beginners and Simple Minded Cook: kek Pisang..

Tak tahu la pisang ni bermusim atau apa tapi banyak bebenor pisang kat rumah kami sekarang ni..Iyalah, kalu 3,4 sikat tu boleh la tahan tapi dekat2 belasan sikat dan berbagai2 jenis pulak. Nak mengabihkan nye menjadi satu masalah pulak. Simpan lama2 bukannye boleh kalu pisang ni. Burok, busuk kang..sayang pulok.

Mulanya mak aku buat kuih dia yang paling cikai berkaitan pisang. Buat cekodok pisang. Tapi dah hari2 berjamu cekodok sampai muke dah nak jadi macam cekodok, aku browse la intrnet. Jumpe la satu resipe : KEK PISANG.

Aku pun OONNN! la..hehe

bahan(s) nye
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur



mula2, set temperature pada  180C / 350F / Gas Mark 5 dan preheat oven.


1. pukul gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla. Pukul lagi sampai lebam. Eh, bukan.Kembaaangg..
2. Ditempat yang lain juga, penyek pisang. Then, masukkan dalam mixture juga. Pukul lagi.

3. Di tempat lain, ayak tepung sama baking powder sama soda bikarbinat. Then masukkan dalam pemukul. Pukul lagi.
4. dah kembang dan teradun baik punya, masukkan minyak ke dalam mixture. Pukul.
5.Done, masukkan bahan mixture tadi ke dalam talam yang bergris.
6. masukkan dalam oven, 180C / 350F / Gas Mark 5 for 40 to 1 hours.






Yang Golap sikit la best.Hitam manis gituww..
********************


Tengok bukti betapa ahli rumah ni sangat pasif a.k.a malas nak membakar2 kek ke apa. Pemutar kat tingkat atas dan berhabuk bagai ! >.<


1 comment:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
selamat memasak kueh..lapo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails